Μας παχαίνει, μας ασχημαίνει, μας γερνά. Καταστρέφει δόντια και ούλα, αυξάνει τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερόλη.  Είναι η αιτία για αρρώστιες όπως, ο διαβήτης τύπου 2, υπέρταση, καρδιακά νοσήματα. Οι επιστήμονες την συνδέουν σε πολλές περιπτώσεις με τον καρκίνο.

Δυστυχώς η ζάχαρη υπάρχει παντού. Φανερή σ’ ένα λαχταριστό προφιτερόλ ή κρυμμένη στα τσιπς ακόμα και στα λουκάνικα. Μάλιστα, όσο πιο ψηλά βρίσκεται στα συστατικά ενός προϊόντος, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ποσότητα που περιέχεται σ’ αυτό.

Τι μπορείς  να φας, ώστε να διώξεις τη ζάχαρη εντελώς από τη διατροφή και τη ζωή σου;

Ευτυχώς που η φύση φρόντισε να μας προμηθεύσει με την πληρέστερη γλυκιά τροφή: το μέλι. Δεν είναι τυχαίο που χαρακτηρίζεται «υπερτροφή». Αφήνει μια ευχάριστη γλυκιά γεύση στο στόμα, χωρίς να ανεβάζει το ζάχαρο στον οργανισμό, καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δέκτη.

Η κανέλα επίσης, συμβάλλει στο να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να μειώνεται η επιθυμία μας για γλυκές τροφές. Μπορείς να την προσθέσεις στον καφέ, στο γιαούρτι, στο κρασί αλλά και στο κοκκινιστό κρέας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Έφτασε η ευκαιρία σου να γευτείς άφθονα φρούτα! Ειδικά τα καλοκαιρινά είναι γλυκά και άφθονα: καρπούζι, πεπόνι, σύκα, σταφύλια, βερίκοκα και φυσικά το φρούτο όλων των εποχών, η μπανάνα. Προσδίδουν στον ουρανίσκο την γλυκιά τους γεύση, ενώ ταυτόχρονα οι φυτικές τους ίνες καθυστερούν την πέψη και συγκρατούν τα επίπεδα σακχάρου σε χαμηλά επίπεδα. Εξίσου γλυκά είναι όμως και τα αποξηραμένα φρούτα: σταφίδες, χουρμάδες κ.ά.

Υπάρχουν βεβαίως και άλλα προϊόντα στο εμπόριο, πιο τεχνητά, που έχουν μεν γλυκιά γεύση, χωρίς να έχουν ζάχαρη.

Η αλήθεια για τη ζάχαρη μπορεί να είναι πικρή. Όμως οι μαρτυρίες των ανθρώπων που σταμάτησαν την καθημερινή της κατανάλωση είναι αποκαλυπτικές. Μιλούν για περισσότερη ενέργεια, απώλεια βάρους, διαφορά στην επιδερμίδα τους και στη λειτουργία του πεπτικού τους συστήματος. Μιλούν για αλλαγή στον τρόπο σκέψης κι όχι μόνο στη διατροφή τους.

Βάλε στόχο από αύριο κιόλας να ελαττώσεις τη ζάχαρη και άλλαξε τη ζωή σου!

(άρθρο στο διαδικτυακό περιοδικό Open Voice ( https://www.facebook.com/openv/ )