Τι κάνεις όταν κάνεις λάθος;
 
Ας υποθέσουμε ότι μόλις έκανες ένα λάθος στη δουλειά σου. Είπες κάτι που δεν έπρεπε στη συνάντηση με τους συναδέλφους ή ξέχασες να στείλεις την αλληλογραφία στις 3 μ.μ. ή μια πρόταση σου ξέφυγε στη σύνταξη ή έκανες ένα τυπογραφικό λάθος. Όλα αυτά είναι λάθη ανθρώπινα.
Ο κόμπος στον λαιμό σε πνίγει, το στομάχι σου σφίγγεται, έχεις ιδρώσει. Κοντά σ’ αυτά η απογοήτευση, το άγχος, η ντροπή και ο φόβος της απόλυσης γιγαντώνονται μπροστά σου. Εύλογα και αποδεκτά όλα αυτά τα συναισθήματα, αλλά μην τα κρατάς για πολύ. Δεν ωφελεί. Πάρε μερικές ανάσες, πες δυνατά, «ε, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου!» κι έπειτα δες πώς θα το χειριστείς.
Γιατί σημασία δεν έχει τόσο το λάθος, όσο η σωστή διαχείρισή του.

Αναγνώρισε το λάθος, πάρε την ευθύνη επάνω σου και ζήτησε συγγνώμη, αν χρειαστεί, χωρίς όμως, να το παρακάνεις και χωρίς πολλές δικαιολογίες. Αντίθετα μπορείς να χειριστείς την αστοχία με τους ακόλουθους τρόπους:
«Έκανα λάθος και προσπαθώ αυτή τη στιγμή να το διορθώσω, αλλά δεν είμαι σίγουρη/ος πώς. Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τα πράγματα;»
«Έστειλα λάθος email σήμερα στον πελάτη μας. Λυπάμαι γι’ αυτό. Μόλις έστειλα το σωστό. Ενημερώστε με αν χρειάζεται να κάνω κάτι ακόμη».
«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για το…. και να σας εξηγήσω τι συνέβη».
«Ξέρω ότι έχασα την προθεσμία, αλλά μπορώ να μείνω μέχρι αργά σήμερα για να ολοκληρώσω το project».

Αν θέλεις να βελτιωθείς είναι η στιγμή να αξιολογήσεις τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το λάθος.

Υπήρχε πίεση χρόνου;
Σου ανατέθηκαν εργασίες πέρα από τις δυνατότητές σου;
Μήπως χρειάζεται να επαναπροσδιορίσεις τη διαχείριση χρόνου σου;

Ένα λάθος, ακόμα κι αν είναι μεγάλο, δεν είναι αρκετό για να «σβήσει» την επαγγελματική σου καριέρα ή τη ζωή σου. Ανήκει άλλωστε, στο παρελθόν. Χρησιμοποίησέ το για να εξελιχθείς. Μην επικεντρώνεσαι σ’ αυτό, μη σπαταλάς ενέργεια και κυρίως μην κάνεις αυστηρή αυτοκριτική με διάθεση τιμωρητική.

Έχεις ακούσει για τον Akio Morita; Ξεκίνησε την επιχειρηματική του δράση κατασκευάζοντας συσκευή μαγειρέματος ρυζιού η οποία όμως, αντί να μαγειρεύει, έκαιγε το ρύζι. Πούλησε μόνο 100 κομμάτια και η εταιρεία του έκλεισε. Η αποτυχία του αυτή όχι μόνο δεν τον σταμάτησε, αλλά τον οδήγησε στις επόμενες επιχειρηματικές του προσπάθειες, ακόμα πιο υπολογισμένες και δημιουργικές. Μερικά χρόνια αργότερα ίδρυσε τη SONY.

Διδάξου λοιπόν, από τα λάθη σου και κυρίως από τα αποτελέσματα. Μίλησε γι’ αυτά με ειλικρίνεια και θυμήσου κάθε νέα λανθασμένη διαχείριση είναι μια ευκαιρία για μια βελτιωμένη εφαρμογή της ίδιας ιδέας.