Χαίρομαι που η Google σε οδήγησε στο προσωπικό μου blog και διαβάζεις αυτή τη στιγμή το άρθρο.

Σ’ ευχαριστώ που μου χάρισες τα 15 πρώτα δευτερόλεπτα του χρόνου σου!

Σκέφτομαι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι διαβάζουν την αρχή ενός άρθρου και σπάνια φτάνουν μέχρι το τέλος του. Εγκαταλείπουν τη σελίδα, πηγαίνουν πίσω και συνεχίζουν την αναζήτηση.

Λυπηρό, γιατί αρκετά συχνά το άρθρο του blog είναι γραμμένο για να ευχαριστήσει τις μηχανές αναζήτησης και όχι τους ανθρώπους που θα το διαβάσουν.

Τα πράγματα αλλάζουν όμως και οι μηχανές αναζήτησης αρχίζουν να λαμβάνουν υπόψη τους περισσότερους παράγοντες σχετικά με το τι κάνει το γραπτό περιεχόμενο φιλικό προς τον αναγνώστη.

Γιατί είναι σημαντική η μορφοποίηση του  blog άρθρου; 

Η μορφοποίηση είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που βοηθά το περιεχόμενο να διαβαστεί εύκολα, να φανεί η ακρίβειά του και να κερδίσει η σελίδα μια υψηλή κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.

Η άριστη μορφοποίηση μάλιστα, διευκολύνει αρχικά τη σάρωση του άρθρου κι έπειτα την ανάγνωσή του από την αρχή μέχρι το τέλος.

Δεν υπάρχουν μυστικά, ούτε χρυσοί κανόνες. Υπάρχουν ορισμένα βήματα που αν ακολουθήσεις, θα κερδίσεις την πρώτη εντύπωση του αναγνώστη, τον χρόνο του και την εκτίμησή του, γιατί θα βρει στο άρθρο σου τις απαντήσεις που αναζητά, εύκολα, γρήγορα και ξεκούραστα.

Οργάνωσε λοιπόν, το περιεχόμενό σου με λογική σειρά.

Το ενδιαφέρον περιεχόμενο δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν να διαβάσουν το κείμενό σου.

Πρέπει να είναι καλά μορφοποιημένο για να προσφέρει επίσης, μια ευχάριστη εμπειρία.

Μπες για λίγο στη θέση του σημερινού αναγνώστη. Κρατώντας το κινητό του, μιας και οι περισσότεροι πλέον διαβάζουμε από το κινητό μας τηλέφωνο, βρίσκει το blog σου και αντικρίζει ένα τεράστιο και συμπυκνωμένο κείμενο. Ακόμα και ο Καζαντζάκης να το είχε γράψει, δεν τον ελκύει, απεναντίας του φαίνεται βαρετό και αδιάφορο. Αναρωτιέσαι γιατί;

Γιατί ένα κείμενο με τεράστιο όγκο και εκτεταμένες παραγράφους πανικοβάλλει και απωθεί τον αναγνώστη.  Αντίθετα, η ξεκάθαρη εικόνα και η σωστή δομή με έντονες γραμματοσειρές, πλάγια γραφή, λίστες με κουκκίδες και αρίθμηση, καθαρές επικεφαλίδες και υπότιτλους κάνουν το άρθρο ευανάγνωστο και κρατούν το ενδιαφέρον ζωντανό μέχρι το τέλος.

Κι αφού ο αναγνώστης μείνει, αλληλεπιδρά με το περιεχόμενο και παραμένει περισσότερη ώρα στη σελίδα.

(η πολύωρη παραμονή στη σελίδα βελτιώνει το SEO)

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

  • Αύξηση των αλληλεπιδράσεων στο blog
  • Βελτίωση της κατάταξης της ιστοσελίδας.

Εάν αναρωτιέσαι ακόμα, γιατί είναι τόσο σημαντική η μορφοποίηση του άρθρου, πάμε να δούμε βήμα προς βήμα

5 συμβουλές που θα την βελτιώσουν.

Αλήθεια, ποια μορφή έχει το δικό σου κείμενο;

Εικόνα 1 Παράδειγμα κακής μορφοποίησης

Εικόνα 2 Παράδειγμα καλής μορφοποίησης

Μορφοποίηση του κειμένου

  1. Ξεκίνα με τίτλους και υπότιτλους σε έντονη γραφή (Bold)

Οργάνωσε το περιεχόμενό σου. Λίγοι έχουν την υπομονή να διαβάσουν τεράστια κείμενα. Γράψε τίτλους και επικεφαλίδες χρησιμοποιώντας μεγάλη γραμματοσειρά, bold ή πλάγια (italic) γραφή (σε μια ή δύο λέξεις και όχι σε μεγάλες φράσεις ή προτάσεις, γιατί είναι δύσκολο να διαβαστούν). Μην ξεπεράσεις τις 13 λέξεις και φυσικά, μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις τη λέξη – κλειδί. ΑΠΟΦΥΓΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΑ.

Πρόσθεσε στην αρχή έναν πίνακα περιεχομένου, αν το κείμενο ξεπερνά τις 1500 λέξεις. Το άρθρο σου θα γίνει ακόμα πιο ευανάγνωστο και ευχάριστο, καθώς ο αναγνώστης θα πλοηγείται εύκολα και θα βρει αυτό ακριβώς που τον ενδιαφέρει σε λιγότερο χρόνο.

2. Γράψε σύντομες προτάσεις

Οι περισσότερες προτάσεις μπορούν να κοπούν στη μέση. — Josh Spector

Ένα blog άρθρο δε χρειάζεται τεράστιες παραγράφους για να μεταδώσει το νόημά του. Άφησε την αξία του περιεχομένου να μιλήσει από μόνη της.

Γράψε σύντομες προτάσεις, μικρές παραγράφους (4-5 προτάσεις), στοιχισμένες στα αριστερά και χάρισε στον αναγνώστη την ευκαιρία να ξεκουραστεί έχοντας μπροστά του  περισσότερο κενό χώρο. Έχει αποδειχθεί άλλωστε, ότι ο επιπλέον λευκός χώρος σε ένα άρθρο αυξάνει όχι μόνο την ταχύτητα ανάγνωσης αλλά και την κατανόηση.

3. Πρόσθεσε λίστες με κουκίδες και αρίθμηση

Ποια η διαφορά μεταξύ τους;

Αρίθμηση χρησιμοποιούμε για κάτι που είναι ιεραρχημένο. π.χ. τα βήματα μιας εγγραφής.

1.Συμπληρώνετε τα στοιχεία,

2. Αποστολή στο email.

3. Επιβεβαίωση εγγραφής

Bullet χρησιμοποιούμε όταν παραθέτουμε τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος.

  • έχει μεγάλη διάρκεια στο χρόνο
  • υψηλή ποιότητα κατασκευής
  • από αντιανεμικό υλικό
  • 10 χρόνια εγγύηση.

Με την αρίθμηση και τα bullet στη μορφοποίηση έχεις καταφέρει να τραβήξεις τα βλέμματα, να προβάλλεις τα μηνύματα που θέλεις και να ξεκαθαρίσεις ορισμένες έννοιες.

4. Ενσωμάτωσε εικόνες ή βίντεο

Με τις εικόνες και τα βίντεο ( υψηλής ποιότητας) μειώνεις τις λέξεις και εξηγείς καλύτερα αυτό που θέλεις, μεταδίδεις γρηγορότερα την πληροφορία.  Οι άνθρωποι άλλωστε, επεξεργάζονται τις εικόνες πιο γρήγορα από τις λέξεις. Ειδικά αν πρόκειται για κάποιο τεχνικό θέμα. (Μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις Alt text!). Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που προτιμούν να ακούν ή να παρακολουθούν για να πάρουν την πληροφορία που τους ενδιαφέρει. Η προσθήκη ενός podcast ή ενός βίντεο σχετικού με το περιεχόμενο, είναι ένας καλός τρόπος να κρατήσεις το κοινό αφοσιωμένο στο blog σου για περισσότερη ώρα.

5. Τόνισε αυτό που θέλεις με εισαγωγικά και παρενθέσεις

Είτε πρόκειται για Quote, είτε για το κείμενο που θέλεις να ξεχωρίσει, βάλε εισαγωγικά, άλλαξε τη γραμματοσειρά ή ακόμα και το χρώμα των γραμμάτων.

Ήξερες ότι το κείμενο που βρίσκεται σε εισαγωγικά μπορεί να μοιραστεί πιο εύκολα στα social media

Οι παρενθέσεις διαχωρίζουν το κείμενο που θέλεις να διαβαστεί διευκολύνοντας έτσι τον αναγνώστη να το εντοπίσει πιο γρήγορα.

Και κάτι τελευταίο:

  • Μην ξεχάσεις τον ορθογραφικό και συντακτικό έλεγχο, αλλά και τα links (internal & external) που είναι απαραίτητα για το SEO.
  • Απόφυγε τα ενοχλητικά pop-ups και τις διαφημίσεις.
  • Έχε στο νου σου ότι η σωστή μορφοποίηση έχει την ίδια βαρύτητα που έχει και η σωστή επιλογή λέξεων.

Και μην ξεχνάς να δοκιμάζεις, να αλλάζεις, να επεξεργάζεσαι ό,τι χρειάζεται. Κέρδισε το βλέμμα του χρήστη, έστω και για ένα δευτερόλεπτο παραπάνω. Άφησέ τον να καταναλώσει απνευστί το πολύτιμο περιεχόμενό σου.

Δώστου την ευκαιρία να επιστρέφει σε σένα και να σε θυμάται.

Κι αν χρειάζεσαι τη βοήθειά μου, επικοινώνησε μαζί μου σήμερα!