Το alternative text ή αλλιώς εναλλακτικό κείμενο σχετίζεται με το περιεχόμενο ενός κειμένου ή μιας ιστοσελίδας. Είναι αυτό που διαβάζεται δυνατά από οποιοδήποτε λογισμικό ανάγνωσης οθόνης (voice over). Επίσης, το alt text το αναζητούν και το συμπεριλαμβάνουν στην κατάταξη οι μηχανές αναζήτησης.

Στα περισσότερα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) μπορείτε να δημιουργήσετε  ή να αλλάξετε το alt text κάνοντας κλικ στην εικόνα. Το κείμενο γράφεται αυτόματα στον κώδικα HTML της ιστοσελίδας.

Πού μπορείς να προσθέσεις Alt text;

Σε όλες τις εικόνες

Πώς θα γράψεις ένα σωστό alt text;

 • Περίγραψε την εικόνα με ακρίβεια και τις πιο σημαντικές πληροφορίες. Μην ξεπεράσεις τους  125 χαρακτήρες.
 • Πρόσθεσε στο κείμενο τις λέξεις – κλειδιά, αλλά μην το παρακάνεις. Μην ξεχνάς ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι η περιγραφή. Στη Google άλλωστε, δεν αρέσουν οι πολλές λέξεις – κλειδιά συγκεντρωμένες σ’ ένα μόνο σημείο, γι’ αυτό και συχνά επιβάλλει ποινή. Δυσκολεύεται επίσης, η οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης να κατανοήσει πώς συσχετίζεται η εικόνα με την υπόλοιπη ιστοσελίδα ή το άρθρο το οποίο έχει δημοσιευτεί. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους πιο σημαντικούς όρους σε μια λέξη-κλειδί long tail. Για παράδειγμα, αντί να χρησιμοποιήσεις την κύρια λέξη του άρθρου «πώς να αποκτήσεις δυνητικούς πελάτες», μπορείς να γράψεις, «απόκτηση δυνητικών πελατών». Οι λέξεις «πώς να» ίσως είναι δύσκολο να συμπεριληφθούν στο εναλλακτικό κείμενο της εικόνας.
 • Απόφυγε να γράψεις «η εικόνα του…», αλλά γράψε κατευθείαν το κείμενο στο οποίο αναφέρεται η εικόνα.
 • Φρόντισε να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες της εικόνας.
 • Μην χρησιμοποιείς greeklish, ούτε hashtag
 • Έλεγξε τα ορθογραφικά λάθη. Οι ανορθόγραφες λέξεις θα μπορούσαν να βλάψουν το user experience ή ακόμα και να μπερδέψουν τις μηχανές αναζήτησης οι οποίες ανιχνεύουν την ιστοσελίδα σας.

Γιατί είναι χρήσιμο το Alt text;

 1. Η προσθήκη περιγραφής σε μια εικόνα αποτελεί τη βασική αρχή και καθορίζει την προσβασιμότητα στην ιστοσελίδα.
 2. Το Alt text δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με έλλειψη ή με προβλήματα όρασης να διαβάσουν τις πληροφορίες σχετικά με τις εικόνες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα.
 3. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η φόρτωση της εικόνας, εμφανίζεται το εναλλακτικό κείμενο στη θέση της και εξηγεί περί τίνος πρόκειται.
 4. Βοηθάει τέλος τις μηχανές αναζήτησης να βρουν και να ταξινομήσουν σωστά μια εικόνα στην αναζήτηση εικόνων. Παρέχει επίσης, στα bots της Google πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της σελίδας.

Ποια είναι η καλύτερη μορφή εναλλακτικού κειμένου;

Χωρίς να υπάρχουν υπερβολικές λέξεις – κλειδιά, όσο πιο περιγραφικό είναι το εναλλακτικό κείμενο, τόσο το καλύτερο. Αν μάλιστα, θέλεις να βεβαιωθείς ότι το alt text σου, αρέσει, κλείσε τα μάτια και βάλε κάποιον να το διαβάσει.

Βάφλες με φρούτα και μέλι
Φωτογραφία από ABNER LOBO:

Παράδειγμα

Alt text απλό: βάφλες με φρούτα

Alt text καλύτερο: 4 βάφλες η μία επάνω στην άλλη με φρούτα στο πλάι.

Alt text σωστό: 4 βάφλες η μία επάνω στην άλλη με φράουλες και blueberries στο πλάι. Ένα χέρι κρατά ένα ποτήρι με μέλι και το ρίχνει επάνω.

Θαλάσσια χελώνα κολυμπάει στον βυθό
(photo by Belle Co)

Alt text απλό: θαλάσσια χελώνα

Alt text καλύτερο: Θαλάσσια χελώνα στη θάλασσα

Alt text σωστό: Θαλάσσια χελώνα κολυμπάει στον βυθό επάνω απο πέτρες και πράσινα μικρά φυτά.

Άντρας που περπατά κρατώντας από το λουρί έναν σκύλο
(photo by Ramon Linares)

Alt text απλό: άνδρας με σκύλο

Alt text καλύτερο: άνδρας κρατάει με λουρί τον σκύλο

Alt text σωστό: άνδρας κρατάει τον σκύλο του με το λουρί και περπατούν στην ομίχλη ανάμεσα σε πράσινο και δέντρα

Γιατί είναι σημαντικό το alt text;

 1. Προσβασιμότητα

Επιτυγχάνει την προσβασιμότητα της ιστοσελίδας μιας και ο αρχικός του στόχος είναι να περιγράφει εικόνες σε όσους δεν μπορούν να τις δουν. Σε άτομα με προβλήματα όρασης ή άτομα που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν μια εικόνα, το alt text διασφαλίζει ότι όλοι ανεξαιρέτως οι χρήστες, έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας σου.

 • SEO

Όταν συνοδεύεται η εικόνα με κείμενο, βελτιώνεται η εμπειρία του χρήστη (user experience) και η προσβασιμότητα. Υπάρχει όμως, ένα ακόμη όφελος: το SEO. Από τη στιγμή που είσαι σίγουρη/ος ότι η εικόνα έχει τη σωστή περιγραφή, μπορεί να εντοπιστεί από τις μηχανές αναζήτησης.

Οι εικόνες που εμφανίζονται στις εικόνες της Google παρέχουν έναν ακόμη τρόπο να προσελκύσουν οργανικούς επισκέπτες.  

Πήγαινε λοιπόν, στις εικόνες του site ή του blog σου και έλεγξε πάλι το alt text. Πληροί τις προϋποθέσεις; Είναι αρκετά περιγραφικό;

Κάνε τις απαραίτητες αλλαγές, όπου χρειάζεται και παρατήρησε έπειτα την επισκεψιμότητα στις σελίδες στις οποίες υπάρχουν εικόνες.

Όσο βελτιώνεται το alt text των εικόνων, τόσο θα βελτιώνεται η στρατηγική SEO.  

Αν σου άρεσε το άρθρο, διάβασε και για το Storytelling και πώς να το χρησιμοποιήσεις στο marketing.

Σου αρέσουν τα podcast; Μπορείς να ακούσεις για τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στον προφορικό μας λόγο, αλλά και για το πόσο σημαντικό είναι το copywriting.