Η δημιουργία ιστοσελίδας για μια τοπική επιχείρηση, στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, δεν είναι αρκετή. Η καταχώρηση όμως, στο Google My Business αποτελεί την κύρια διαδικτυακή παρουσία και συχνά το πρώτο σημείο αναζήτησης της επιχείρησης από τους πελάτες.

Τι είναι το Google My Business;

Το Google My Business αποτελεί το δωρεάν εργαλείο της Google με το οποίο η επιχείρησή σας εμφανίζεται στα αποτελέσματα της αναζήτησης. Έχει αποδειχθεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, πριν επισκεφθούν μια τοπική επιχείρηση, κάνουν πρώτα αναζήτηση στη Google. Έρευνες αποδεικνύουν ότι τo 50% των καταναλωτών που έκαναν αναζήτηση στο smartphone τους, επισκέφθηκαν το κατάστημα ή την επιχείρηση που αναζήτησαν λίγο πριν.

Δεδομένου ότι η Google αποτελεί το πρώτο σημείο αναζήτησης σχετικά με την επιχείρησή σας, θα πρέπει να έχετε διαρκώς ενημερωμένο το προφίλ σας. Ελέγξτε τις ώρες λειτουργίας  ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορεί να φανεί χρήσιμη για τους πελάτες σας.

Στο Google My Business σας δίνεται η δυνατότητα να περιγράψετε την επιχείρησή σας με 750 χαρακτήρες. Σε 2 δηλαδή, παραγράφους εξηγείστε τι προσφέρετε και καταγράψτε κάθε πληροφορία που θα φανεί χρήσιμη στους δυνητικούς σας πελάτες. Επιλέξτε την κατηγορία που σας αντιστοιχεί και αν χρειάζεται προσθέστε και μια δεύτερη.

Ποια στοιχεία μπορείτε να καταχωρήσετε στο Google My Business;

Στο Google My Business μπορείτε να καταχωρήσετε:

 • το όνομα της επιχείρησης,
 • την ακριβή διεύθυνση,
 • τον αριθμό τηλεφώνου,
 • τις ώρες λειτουργίας,
 • το link του website,
 • το email
 • φωτογραφίες,
 • προϊόντα, υπηρεσίες,
 • ενημερωτικά κείμενα,
 • κριτικές και
 • πιθανόν κάποιον σύνδεσμο για να κλείσετε ραντεβού.

 Η Google συμπεριλαμβάνει αυτά τα στοιχεία στις μηχανές αναζήτησης και τα εμφανίζει μόλις ζητηθούν.

Γιατί το Google My Business είναι τόσο σημαντικό;

Αρχικά είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουν οι πελάτες σας όταν αναζητούν την επιχείρησή σας.

Δίνει μια πρώτη καλή εντύπωση για όσους βρίσκουν την επιχείρησή σας και βλέπουν τις βασικές πληροφορίες της.

Καθώς το Google My Business διαθέτει ενσωματωμένους χάρτες της Google, η εύρεση της επιχείρησής σας – μέσω κινητού τηλεφώνου – γίνεται ακόμα πιο εύκολη.

Η επικοινωνία των πελατών με την επιχείρησή σας γίνεται άμεσα. Μέσω του Google My Business μπορούν να στείλουν μηνύματα, email ή να σας τηλεφωνήσουν.

Οι κριτικές των πελατών εμφανίζονται κάτω από το προφίλ σας στο Google My Business. Η ανάγνωση των κριτικών αυξάνει την αξιοπιστία σας και  δίνει στην επιχείρησή σας προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών. Με 1-5 αστέρια μπορούν να βαθμολογήσουν οι πελάτες την επιχείρησή σας, να συμπεριλάβουν συνοδευτικό κείμενο στην κριτική τους ή κάποια φωτογραφία.

Μια καταχώρηση λοιπόν, στο Google My Business αυξάνει την αναγνωρισιμότητα της επιχείρησή σας, τις επισκέψεις στον ιστότοπο και την προσέγγιση ακόμα περισσότερων δυνητικών πελατών.

Επαληθεύστε το προφίλ σας στο Google My Business

Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, αλλά καλό είναι να επαληθεύσετε το προφίλ σας στο Google My Business μετά τη δημιουργία του.Μ’ αυτόν τον τρόπο θα βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί σωστά κι έχουν ρυθμιστεί όλες οι βασικές λεπτομέρειες. Κατά τη ρύθμιση της καταχώρησης στέλνεται συνήθως, μια κάρτα από την Google η οποία περιλαμβάνει έναν κωδικό επαλήθευσης. Το  μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τον καταχωρήσετε στο αντίστοιχο πλαίσιο.

Έρευνες για το Google My Business από τοBrightLocal έδειξαν ότι κατά μέσο όρο μια τοπική επιχείρηση λαμβάνει 1.260 προβολές κάθε μήνα. 943 στην αναζήτηση της Google και 317 στους χάρτες. Η ίδια μελέτη αποφαίνεται ότι το 16% των επιχειρήσεων δέχεται περισσότερες από 100 κλήσεις χάρη στο Google My Business.

3 τελευταία βήματα για την καταχώρηση στο Google My Business

 1. Ελέγξτε αν οι πληροφορίες είναι σωστές και ενημερωμένες. Το ωράριο λειτουργίας, τα προϊόντα  ή οι υπηρεσίες σας.
 2. Προσθέστε φωτογραφίες. Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να προσθέσετε φωτογραφίες στο προφίλ του Google My Business. Από τη δουλειά σας, φωτογραφίες πελατών, των υπηρεσιών ή ακόμα και της τοποθεσίας σας. Άλλωστε η Google έχει βεβαιώσει ότι οι επιχειρήσεις με φωτογραφίες λαμβάνουν 42% περισσότερα αιτήματα για οδηγίες μέσω των χαρτών Google και 35% περισσότερα «κλικ» για επίσκεψη στον ιστότοπο, σε σχέση με τις επιχειρήσεις που δεν έχουν φωτογραφίες.
 3. Δημιουργήστε συνεχώς νέες αναρτήσεις. Προσθέστε μια εικόνα και συνοδέψτε την με το κατάλληλο κείμενο. Μπορείτε επίσης να προωθήσετε κάποια νέα εκδήλωση που έχετε σκοπό να διοργανώσετε.

Το Google My Business δεν είναι πλέον προαιρετικό, αλλά αποτελεί το βασικό σημείο της διαδικτυακής παρουσίας οποιασδήποτε επιχείρησης κι εκείνο που αναζητούν αρχικά οι πελάτες.

Ένα τόσο δυνατό και μάλιστα δωρεάν εργαλείο, αξίζει της προσοχής σας.

Δε νομίζετε;

Ίσως σας ενδιαφέρει να μάθετε Πώς να γράφετε ένα blog άρθρο.

Πώς γράφουμε ελκυστικό περιεχόμενο; Ακούστε εδώ.

Αν θέλετε να μάθετε τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε όταν μιλάμε, ακούστε εδώ.