Βελτίωση προβολής

Η βελτίωση του SEO της ιστοσελίδας σημαίνει και βελτίωση της προβολής της επιχείρησης. Σημαίνει καλύτερη σειρά στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης στο διαδίκτυο, όπως της Google.

Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Τι ακριβώς είναι το SEO;

Πρόκειται για το ακρωνύμιο των λέξεων Search Engine Optimization και σημαίνει τη διαδικασία βελτίωσης της θέσης στην οποία εμφανίζεται η ιστοσελίδα σας οργανικά αποτελέσματα.

Δηλαδή στα δωρεάν αποτελέσματα αναζήτησης στις μηχανές αναζήτησης όπως, η Google.

Ο κανόνας του SEO αναφέρει πως οι ιστοσελίδες οι οποίες εμφανίζονται ψηλότερα στα αποτελέσματα, θα έχουν περισσότερη επισκεψιμότητα και δυνητικά περισσότερες πωλήσεις. Ο δικός σας στόχος είναι βγείτε στην πρώτη σελίδα των μηχανών αναζήτησης.

Η εταιρεία και το αντικείμενό σας βέβαια, παίζουν πρωτίστως σημαντικό ρόλο στην κατάταξη. Εάν για παράδειγμα η εταιρεία σας πραγματεύεται ταξίδια ή ανήκει στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, είναι δύσκολο να κατακτήσετε οργανικά την πρώτη θέση. Την έχουν κερδίσει οι εταιρείες οι οποίες έχουν πληρώσει κι έχουν ξοδέψει ένα αξιοσέβαστο ποσό, προκειμένου να βρίσκονται πρώτες στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Αν όμως προσφέρετε ένα εξειδικευμένο προϊόν ή μια υπηρεσία σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, οι πιθανότητες που έχετε να φτάσετε στην πρώτη σελίδα, εάν ακολουθήσετε τους κανόνες του SEO και την… υπομονή σας, είναι πολύ μεγάλες.

Πλούσιο περιεχόμενο με λέξεις – κλειδιά

Πίσω από την αναζήτηση της Google κρύβονται «αράχνες» ή αλλιώς τα ρομπότ αναζήτησης. Πρόκειται για ειδικά προγράμματα τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να εισάγουν στη βάση δεδομένων ιστότοπους που βρίσκονται στο διαδίκτυο. Είναι με άλλα λόγια κομμάτι λογισμικού που περιηγείται στις ιστοσελίδες με σκοπό να αναγνωρίσει το αυθεντικό περιεχόμενό τους, λέξεις – κλειδιά και φράσεις. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για την αναγνώριση της συνάφειας της ιστοσελίδας, όταν κάποιος εισάγει μια λέξη – κλειδί στην Google ή σε οποιασδήποτε άλλη μηχανή αναζήτησης.

Γι’ αυτό και στο περιεχόμενo πρέπει να συμπεριλάβετε όλες τις λέξεις – κλειδιά που αφορούν την επιχείρησή σας και αυτές που αναζητούν συχνότερα οι υποψήφιοι πελάτες. Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι να σκέφτεστε τις λέξεις τις οποίες είναι πιθανότερο να αναζητήσει ο κόσμος κι όχι εσείς.

Εάν για παράδειγμα προσφέρετε υπηρεσίες φυσιοθεραπείας, στην ιστοσελίδα σας θα πρέπει να υπάρχουν λέξεις ή φράσεις που πιθανόν θα αναζητήσει το κοινό, όπως, “μασάζ” ή “πόνος στη μέση”. Να υπενθυμίσουμε ότι οι «αράχνες» δεν διαβάζουν τις εικόνες, παρά μόνο το Alt text, το κείμενο δηλ. που τις περιγράφει.

Υπάρχουν αρκετές χρήσιμες ιστοσελίδες οι οποίες σας βοηθούν να βρίσκετε λέξεις – κλειδιά. Κάποιες από αυτές είναι: Answerthepublic,  keywordsheeter, Google AdWords.

Αφού εντοπίσετε τις λέξεις – κλειδιά, βεβαιωθείτε ότι αναφέρονται αρκετές φορές στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας καθώς και στην περιγραφή του άρθρου σας (meta description), ώστε να δώσετε στις «αράχνες» επαρκείς πληροφορίες για την ιστοσελίδα σας.

Links

Ένα ακόμα παράγοντας που συμπεριλαμβάνεται στο SEO είναι το PageRank. Πρόκειται για μια αριθμητική τιμή – με άριστα το 10 – η οποία δίνεται στην ιστοσελίδα με βάση τους εσωτερικούς και εξωτερικούς συνδέσμους. Το PageRank βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να επαληθεύσουν πόσο αξιόπιστο είναι ένα site

Το PageRank είναι μία αριθμητική τιμή, η οποία αξιολογεί πόσο σημαντική, σπουδαία και δυνατή είναι μία ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, κατά την κρίση της μηχανής αναζήτησης Google.

Αν, για παράδειγμα, οι αναφορές και οι ψήφοι για μια ιστοσελίδα προέρχονται από σημαντικές ιστοσελίδες μεγάλης σπουδαιότητας και μεγάλο PageRank, τότε η αξία η οποία προσδίδεται είναι ακόμα μεγαλύτερη. Όσο μεγαλύτερο PageRank διαθέτει μια ιστοσελίδα, τόσο υψηλότερη θέση έχει στην κατάταξη της πρώτης σελίδας των αποτελεσμάτων αναζήτησης

Βέβαια το PageRank δεν είναι ο μόνος παράγοντας που χρησιμοποιεί η Google για να ταξινομήσει κάποια ιστοσελίδα, αλλά είναι ο σημαντικότερος.

Αν και γενικά δεν μπορείτε να ελέγξετε τους συνδέσμους που οδηγούν στην ιστοσελίδα σας, υπάρχουν ορισμένα σημεία που μπορούν να ληφθούν υπόψιν προκειμένου να βελτιωθεί η βαθμολογία της ιστοσελίδας σας στο PageRank.

  • Βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα σας συνδέεται με το περιεχόμενο των Social Media.
  • Τόσο τα εξερχόμενα όσο και τα εισερχόμενα links είναι μεγάλης σημασίας. Κάθε φορά που αναφέρετε μια άλλη ιστοσελίδα ή μια πηγή, βεβαιωθείτε ότι αυτά περιέχουν την αναφορά ή τον σύνδεσμο.
  • Όσον αφορά τα εσωτερικά links, όσο περισσότερα υπάρχουν στην ιστοσελίδα σας, τόσο περισσότερο χρόνο θα αφιερώσουν οι αράχνες στην ιστοσελίδα σας.

Ο ρυθμός με τον οποίο οι αράχνες ανιχνεύουν το περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σας, εξαρτάται από τη συχνότητα προβολής του. Με άλλα λόγια, όσο πιο συχνά δημιουργείτε, αλλάζετε ή τροποποιείτε το περιεχόμενό σας, τόσο συχνότερα επισκέπτονται οι «αράχνες» την ιστοσελίδα.

Εναλλακτικά μπορείτε να δημιουργήσετε ένα blog στην ιστοσελίδα σας, στο οποίο να γράφετε τακτικά περιεχόμενο που να αναφέρεται στην υπηρεσία ή το προϊόν σας.

Οι αλγόριθμοι της Google και των άλλων μηχανών αναζήτησης τροποποιούνται και βελτιώνονται συνεχώς, προκειμένου να προσφέρουν ολοένα και πιο ακριβή αποτελέσματα αναζήτησης.

Το SEO λοιπόν, αποτελεί μια μικρή πρόκληση που αξίζει να τολμήσετε και γιατί όχι; να κερδίσετε!  

Αν σου άρεσε το άρθρο, δες κι αυτό:Infographics, τι είναι;

Ακολούθησέ με στο Instagram & στο Facebook

Αν θέλεις να μάθεις για το Copywriting, άκουσε εδώ: Πώς να γράφουμε ελκυστικό περιεχόμενο

Μήπως κάνεις κι εσύ αυτά τα λάθη;