Γιατί είναι σημαντικό το storytelling;

Είμαστε φτιαγμένοι για να ακούμε και να μοιραζόμαστε ιστορίες. Οι ιστορίες εκτός από γνώση και ψυχαγωγία, επηρεάζουν τη νευροφυσιολογία μας κι έχουν βαθιά επίδραση στον κόσμο των συναισθημάτων μας.

Ο ψυχολόγος Jerome Bruner διαπίστωσε ότι έχουμε 22 φορές πιθανότητες να θυμηθούμε ένα γεγονός το οποίο αναφέρθηκε σαν ιστορία.

Η δημιουργία ιστοριών στο marketing κάνει το προϊόν να ξεχωρίζει και να παραμένει στη μνήμη των καταναλωτών για πολύ καιρό.

Οι ιστορίες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν ή να κατευθύνουν τις ανθρώπινες συμπεριφορές, να προκαλέσουν ταύτιση, πίστη στο προϊόν ή να ωθήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Ας δούμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Storytelling στο marketing.

  1. Ακολούθησε την πυραμίδα του Freytag για να «πλέξεις» τη δομή της ιστορίας σου. Ξεκινώντας με την «έκθεση», δηλ. την παρουσίαση των βασικών προσώπων και το πλαίσιο στο οποίο θα εξελιχθεί η δράση, συνεχίζεις με το «στοιχείο πλοκής», το βασικό δηλ. γεγονός  που πυροδοτεί την έναρξη της δράσης. Η δράση έπειτα, κλιμακώνεται συνεχώς, ακολουθεί ανοδική πορεία, τα γεγονότα περιπλέκονται και οδηγούν σε σύγκρουση, μέχρι να φτάσουν στην «κορύφωση». Από εδώ και πέρα ακολουθεί καθοδική πορεία, η «λύση» και η τελική έκβαση. Πολλές ιστορίες του Αισώπου και του Σαίξπηρ είναι βασισμένες στην πυραμίδα του Freytag.

Το 2014 η Jaguar ξεκίνησε μια καμπάνια στην Κίνα με πρωταγωνιστή τον David Beckham. Πριν όμως, αποκαλύψει τον Beckham, ζήτησε από τους καταναλωτές να μαντέψουν ποιος κρύβεται πίσω από ένα Jaguar, με συνεντεύξεις στο δρόμο και βίντεο προκειμένου να δημιουργήσει σασπένς. Η καμπάνια και το αφήγημά της κρίθηκε επιτυχημένη, καθώς συγκέντρωσε 50.000 αναδημοσιεύσεις όταν ξεκίνησε και άλλες 30.000 μετά την αποκάλυψη του Beckham.

  • Με γνώμονα την αφήγηση, παρουσίασε το προϊόν ως μέρος του τρόπου ζωής του πελάτη. Αντί να εστιάζεις στα χαρακτηριστικά του προϊόντος, εστίασε στο όφελος που έχει αυτό στην καθημερινότητά του. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί βέβαια, στρατηγική επικοινωνίας για το συγκεκριμένο προϊόν και να οριστεί το κοινό – στόχος. Παρουσίασε το όφελος μέσα από διαφημίσεις στα social media με τη μορφή διαδοχικών ιστοριών.
  • Μοιράσου τις ιστορίες των πελατών. Αναφέρομαι σε πραγματικά παραδείγματα για το πώς το προϊόν ή η υπηρεσία τους ωφέλησε πελάτες οι οποίοι έμειναν ευχαριστημένοι. Οι ιστορίες αυτές αποτελούν αξιόπιστο, αυθεντικό και αποτελεσματικό περιεχόμενο. Είναι εμπνευσμένες από πραγματικά γεγονότα και διαφέρουν από τις συνηθισμένες και κοινότυπες.
  • Επικεντρώσου στην ουσία, απόφυγε τις λεπτομέρειες. Δεν χρειάζεται να πλατειάσεις για να πεις μια ιστορία. Μην αφήνεις τους αναγνώστες σου σε αγωνία. Το storytelling λειτουργεί μόνο όταν η ιστορία είναι συνοπτική και απολύτως επίκαιρη, χωρίς να παρεκκλίνει, έστω και λίγο. Άλλωστε, θέλεις να κερδίσεις το ενδιαφέρον του κοινού σου. Απόφυγε λοιπόν, τις περιττές λεπτομέρειες και τα ανιαρά σημεία κατά τη διάρκεια της αφήγησης. Επικεντρώσου στα σημεία εκείνα που κάνουν τους αναγνώστες να νιώσουν κάτι μετά την αφήγηση και να σκεφτούν, να φαντάζονται τον εαυτό τους στη θέση του πρωταγωνιστή και να σκεφτούν πώς το προϊόν σου θα μπορούσε να αλλάξει πραγματικά τη ζωή τους.
  • Αν χρειάζεται χρησιμοποίησε αριθμούς και στοιχεία. Μα, αριθμοί στην αφήγηση; Σίγουρα η αφήγηση κερδίζει τον αναγνώστη σε σχέση με τους βαρετούς αριθμούς, αλλά και οι αριθμοί έχουν τη βαρύτητα και τη θέση που τους αρμόζει. Αρκεί βέβαια, να συμπεριλαμβάνονται κι αυτοί με αφηγηματικό τρόπο κι όχι σαν μια ανιαρή απαρίθμηση στατιστικών. Αποτελούν άλλωστε ένα επιπλέον στοιχείο αξιοπιστίας.

Κράτησε κάτι για το τέλος

Μην αποκαλύπτεις ένα ξεκάθαρο και οριστικό τέλος στην ιστορία σου, αλλά άφησε τους αναγνώστες να σκεφτούν, να προβληματιστούν και να επιστρέψουν για να μάθουν περισσότερα.

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, δες κι αυτό: Είναι αποτελεσματικό το newsletter σας;

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε όταν μιλάμε; Άκουσε εδώ: #Giatioxi

Πόση σημασία έχει το περιεχόμενο; Άκουσε εδώ: #BusinessUnderCover