Το περιεχόμενο χωρίς στρατηγική γίνεται αδιάφορο, συχνό, τετριμμένο. Οποιαδήποτε μορφή περιεχομένου (γραπτή, ακουστική, οπτική) κι αν επιλέξετε, πρέπει να ορίσετε από την αρχή τη στρατηγική την οποία θα ακολουθήσετε. Μόνο τότε το κοινό σας θα παραμείνει αφοσιωμένο για καιρό.
Είναι όμως, απλή η στρατηγική περιεχομένου;
Η πρώτη προϋπόθεση της στρατηγικής περιεχομένου είναι ο στόχος. Αν για παράδειγμα στοχεύετε στην αναγνωρισιμότητα του brand σας, καλό θα ήταν να εφαρμόσετε αρχικά, στρατηγική SEO. Με τις κατάλληλες λέξεις – κλειδιά έχετε πιθανότητες να αυξήσετε την προβολή της ιστοσελίδας σας και κατά να συνέπεια την επισκεψιμότητά της. Το αξιόλογο περιεχόμενο το οποίο περιέχει η ιστοσελίδας σας, θεωρείται δεδομένο, προκειμένου να χτίσετε σχέσεις εμπιστοσύνης με το κοινό σας.
Για να θέσετε τους κατάλληλους στόχους απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις:
- Ποιος διαβάζει το περιεχόμενό μου; Με άλλα λόγια, ποιο είναι το κοινό – στόχος; Ο σχεδιασμός του περιεχομένου θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένος σε κάθε τύπο πελάτη, σε κάθε πρόσωπο.
- Ποιο πρόβλημα λύνετε; Το περιεχόμενό σας βοηθάει το κοινό να λύσει κάποιο πρόβλημα; Αν το κοινό – στόχος διαβάσει τα κείμενά σας, θα έχει εκπαιδευτεί σ’ αυτό που το απασχολεί;
- Τι σας κάνει μοναδικό; Τη στιγμή που ο ανταγωνισμός παρουσιάζει ίδια ή παρόμοια προϊόντα / υπηρεσίες, εσείς αναδείξτε το μοναδικό σας σημείο, αυτό που σας κάνει καλύτερο και διαφορετικό. Ίσως είναι η εμπειρία χρόνων, ο τρόπος παραγωγής, τα χειροποίητα υλικά. Παρουσιάστε το στο περιεχόμενό σας.
- Ποιες μορφές περιεχομένου θα δημιουργήσετε; Πριν απαντήσετε, αναρωτηθείτε, πού βρίσκεται στο κοινό σας. Ίσως να είναι στο YouTube ή σ’ ένα podcast. Αναρωτηθείτε, αναζητείστε κι έπειτα δημιουργήστε.
- Σε ποια κανάλια θα δημοσιεύετε περιεχόμενο; Θα αρκεστείτε μόνο στην προσωπική σας ιστοσελίδα ή θα επιλέξετε τα Social Media; Αν πρόκειται για νεαρής ηλικίας κοινό, θα μπορούσατε να επιλέξετε π.χ. το TikTok ή το Instagram.
Τα στάδια της στρατηγικής περιεχομένου
- Ορίστε τους στόχους σας. Τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε δημιουργώντας περιεχόμενο;
- Προσδιορίστε με σαφήνεια το κοινό – στόχο σας. Ίσως πρόκειται να διατηρήσετε το ίδιο κοινό ή σκοπεύετε να στοχεύσετε σε νέο.
- Ελέγξτε το ήδη υπάρχον περιεχόμενο. Μετρήστε την απήχησή του και αξιολογήστε το.
- Επιλέξτε ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου. Αναρωτηθείτε ποιο σας διευκολύνει και ποιο μπορείτε να διαχειριστείτε ευκολότερα; Το WordPress ή κάποιο άλλο; Η διαχείριση περιεχομένου έχει να κάνει με τη δημιουργία, δημοσίευση και ανάλυση του περιεχομένου.
- Επιλέξτε τον τύπο περιεχομένου που θέλετε να δημιουργήσετε. Όπως είναι γνωστό, οι μορφές του είναι πολλές: άρθρο για blog, e-book, case studies, infographic, video, podcast, social media (Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, YouTube, TikTok) .
Πού μπορείτε να βρείτε περιεχόμενο;
Υπάρχουν διάφορα sites που βοηθούν την έμπνευσή σας να φανεί δημιουργική. Παραθέτω κάποια από αυτά:
- BuzzSumo
- Feedly.com
- Copyblogger.com
- BlogAbout (βοηθά τη δημιουργία τίτλων)
Ο προγραμματισμός του περιεχομένου είναι το επόμενο και εξίσου σημαντικό βήμα. Κι εδώ υπάρχουν πολλές πλατφόρμες στις οποίες μπορείτε να προγραμματίζετε το περιεχόμενο το οποίο έχετε δημιουργήσει. Μπορεί τα κείμενά σας να είναι γενικού ενδιαφέροντος και διαχρονικά, ίσως όμως, επιλέξετε κάποια στιγμή να αναφερθείτε και σε τρέχοντα γεγονότα ή επίκαιρα θέματα. Το ημερολόγιο σας βοηθά να οργανώσετε καλύτερα τα θέματά σας και να τα προσαρμόσετε σε γιορτές ή διακοπές.
Κάνοντας λοιπόν, τις σωστές επιλογές, θέτοντας συγκεκριμένους στόχους η στρατηγική περιεχομένου γίνεται πιο εύκολη απ’ ότι φαντάζει. Χρειάζεται χρόνος, οργάνωση και δημιουργικότητα. Σας φαίνεται δύσκολο;
Αν σου άρεσε το συγκεκριμένο άρθρο, ίσως σου αρέσει κι αυτό: Google My Business: Γιατί είναι σημαντικό για την επιχείρηση;
Πώς γράφουμε ελκυστικό περιεχόμενο; Ακούστε εδώ.
Αν θέλετε να μάθετε τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε όταν μιλάμε, ακούστε εδώ.